Menu
 

LÂNA ~ Atelier RALITZA

LÂNA ~ Atelier RALITZA

Apreciem calitatea acesteia pentru ca lâna este o fibră 100% naturală, biodegradabilă si ignifugă, cu un nivel ridicat al protecției UV, care este mult mai ridicat decât la majoritatea fibrelor sintetice sau la bumbac.

Elasticitatea și rezistența ridicată oferă hainelor din lână sau produselor din lână o rezistență ridicată la uzură, deteriorare și rupere. 


Utilizarea lânii ca fibra textilă este atestată, în țările nordice si in bazinul mediteranean, încă din mileniul al doilea. În timp, țesăturile din lână s-au dovedit a fi unele dintre cele mai rezistente la umiditate, in general, putând absorbi apa (la suprafață) până la 35% din greutatea lor, fiind, în același timp si foarte bune izolatoare termice. Spre deosebire de materialele sintetice, de exemplu, care se răcesc imediat, in condiții de temperatură scăzută, lâna conservă căldura, pe care o difuzează lent in jurul corpului.

În secolul al XIII-lea, producerea si prelucrarea lânii devine o activitate de bază si în nordul Italiei, precum și în multe părți ale Angliei, unde autoritățile au interzis importurile de lână, pentru a incuraja producția locală. 

Cele mai cunoscute feluri de lână sunt: Merinos (rasă crescută în număr mare in Spania, Australia, Noua Zeelandă si SUA), Țigaie (Carabasa), Țurcană (aceste trei rase de oi fiind crescute, tradițional, si in Romania), Leicester (cu lână lunga), Lincoln, Shropshire, Dorset (cu lână de lungime medie) etc. 

Fermierii din Marea Britanie au creat o rasă de oi – Exlana – care “se tund” singure, în sensul că, primavara, isi leapădă lâna, fără să mai fie necesară tunderea clasică. 

Lâna de oaie diferă în funcție de culoare, grosimea firului, lungime si rezistență. După ce lâna este tunsă (o dată, de două ori pe an), se alege, se spală în mai multe ape, la temperatură constantă, cu adaos de substanțe ecologice, care să păstreze calitatea firului, dupa care se usucă și se aplică diverse uleiuri naturale, pentru ca procesele tehnologice sa fie mai ușoare. 

Un alt criteriu important pentru calitatea lânii este legat de prima sau a doua tunsoare. De la o oaie se pot obține în jur de cinci kilograme de lână pură. Dacă aceasta provine de la miei de 5-6 luni, tunși pentru prima dată, firele sunt mai scurte, dar mai moi si mai fine. 

Se poate obține lână si de la alte animale, precum capra, iepurele, dromaderul (care, evident, nu se tunde, dar se aduna blana care îi cade), iepurele de Angora (din care rezultă fire lucioase, moi), capra de Angora (din lână careia se obține mohairul), capra de Cașmir (din blana căreia se face materialul cu acelasi nume, fin, elegant si rezistent). Lâna Alpaca se obține de la rasa de oi salbatice (Guanaco), originară din America de Sud, unde a fost si domesticită. Perii din barba animalului dau fire lucioase, albe sau negre, stralucitoare, asemanatoare mohairului, iar cele de pe corp seamănă cu firele obținute din păr de cămilă.


În prezent, țările cu cele mai multe capete de oi sunt China (peste 160 de milioane), Australia (in jur de 100 de milioane), India, Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Africa de Sud, Turcia.