Istoria Harris Tweed
Dacă tweed-ul este o parte a patrimoniului cultural britanic, atunci Harris Tweed este simbolul său.
„Clò-Mòr”, numit mai târziu „Harris Tweed”, a fost una dintre țesăturile fabricate manual de către insulari, din lână proprie, în casele lor, din Insulele Hebrides.
Falezele Clo Mor, sunt cele mai înalte faleze de pe continentul britanic.
În 1846, an de foamete pentru locuitorii din Scoția, contesa de Dunmore, Catherine Murray, a văzut în țesătoria locală posibilitatea unei creșteri economice. A impulsionat atelierul să producă mai mult, în timp ce ea însăși promova țesătura înspicată printre prietenii aristocrați pasionați de vânătoare. Mai târziu, pentru a proteja materialul de imitații „Harris Tweed Certification Trade Mark“ devenea primul patent de acest gen din insule, un act care atesta că adevăratul Harris Tweed, singurul care are dreptul de a purta acest nume, provine exclusiv din insulele de vest ale Scoției.
Marca Harris Tweed Orb, creată în 1909, este cea mai veche certificare tehnica britanică de acest fel, reglementată de Autoritatea Harris Tweed.
Umedele și cețoasele peisaje rurale scoțiene, britanice și irlandeze, dar și apetența bărbaților pentru noile activități în aer liber: vânătoarea, echitația și golful, au condus, pe parcursul secolului al XIX-lea, la creșterea popularității acestei țesături aspre, rigide, dar rezistentă la ploaie și vânt.
În prezent, popularitatea tweed-ului este recunoscută pe bună dreptate prin faptul că este ecologic. Este un material 100% natural, de obicei țesut într-un ecosistem local, cu puține deșeuri. Însă, la fel de important este faptul că, o îmbrăcăminte de tweed de calitate, are o durată de viață de zeci de ani, destul de probabil chiar să fie transmisă de-a lungul generațiilor.