ARTICOL FEBRUARIE 2023
Intreţinerea, păstrarea și curățarea șepcilor!
Întreţinerea și păstrarea șepcii dumneavoastră, poate fi una ușoară.
Iată câteva sfaturi utile pentru îngrijire.
Pentru o întreținere de zi cu zi, este necesar să utilizaţi o perie cu păr natural sau organic. Perierea vă va ajuta să alungați praful și murdăria. Periați șapca cu mișcări scurte, iar pentru a nu își strica forma păstraţi șapca pe un calapod special sau un cârlig de cuier.
Pentru a evita deterioararea și îmbâcsirea, curățați periodic. O modalitate ușoară de a elimina scamele și praful este utilizarea unei role de scame.
Depozitarea se face într-un mediu uscat, ferit de praf, umiditate și dăunători (molie). Păstraţi șapca într-o cutie, umpleţi calota cu hârtie, astfel își va păstra forma originală.
La șepcile din lână, adăugaţi un săculeț de lavandă sau biluțe cu cedru.
Curăţarea șepcilor se face în funcţie de materialul din care sunt confecţionate.
Dacă pătaţi șapca cu grăsime, aceasta poate fi curățată cu puţin amidon de porumb. Pentru petele cu noroi, lăsaţi noroiul să se usuce, odată ce este uscat, va fi mult mai ușor de curăţat prin periere.
Înainte de a spăla șapca, asiguraţi-vă că ați verificat eticheta cu instrucțiunile specifice de îngrijire și curățare, de pe eticheta de compoziţie, care se află la interiorul șepcii dumneavoastră.
Șepcile din bumbac, in sau doc pot fi spălate manual cu apă călduță, folosind detergent blând.
La spălare nu se freacă prea tare și nu se stoarce, pentru a nu se șifona. Banda din interior o puteţi curăța cu o periuță îngustă (periuță de dinți), frecând ușor.
Clătiţi produsul cu apă din abundență.
După spălare uscați șapca scuturând apa și lăsați să se usuce la temperatura camerei. Pentru a nu își strica forma așezaţi șapca pe un suport special, tip calapod.
În cazul în care nu dețineți un suport special, puneţi produsul la uscat pe un cârlig de cuier, în plan orizontal, nu vertical.
Nu uscați niciodată o șapcă pe un calorifer, deoarece căldura va micșora fibrele și va determina ca șapca să se micșoreze. Nu este recomandat să uscați folosind surse externe de căldură (la soare).
În procesul de călcare fiecare material are o temperatura ideală. Când calci produse din bumbac, in sau cânepă, cutele pot fi dificil de eliminat.
În cazul țesăturilor care au cute persistente, este important să umezești materialul sau să folosești un fier de călcat cu aburi.
E bine să știi că, în cazul utilizării unor temperaturi ridicate sau a aburului, va rămâne pe șapcă un luciu neplăcut.
Ca să protejezi țesătura, este important să pui un material între fier și șapcă, cum ar fi o batistă din bumbac.
Căptușeala se calcă întorcând șapca pe dos, fără a insista prea tare.
Curățarea la mașina de spălat, se face folosind programul BUMBAC, fară stoarcere. Recomandăm aceasta spălare numai în CAZURI DE URGENȚĂ.
Pentru șepcile din lână naturală vă RECOMANDĂM SPĂLARE CHIMICĂ .
Important!
Cozorocul este realizat din material dur, care rezistă la temperatura de 280°C. Este un material extem de durabil, care nu îşi pierde forma, în cazul unei spălari manuale sau chimice.
Sperăm să vă fie utile recomandarile noastre și vă vor ajuta să întrețineți șepcile într-un mod corespunzător.
Atelier Ralitza