Menu
 

ARTICOL IANUARIE 2022 - Ziua Internaţională a Pălăriei

ARTICOL IANUARIE 2022 - Ziua Internaţională a Pălăriei

Pălăria, un accesoriu care a trecut în sute de ani de istorie, din sfera funcțională în cea estetică, revine în prim-planul modei. Poate fi purtat ca accesoriu vestimentar, protecţie, siguranţă, motive religioase sau ceremoniale.

În trecut, pălăriile au fost un indicator al statutului social.


Stiluri de pălării 

* Akubra - Producător australian de pălării. Compania este asociată cu pălării din pâslă de blană de iepure cu boruri largi, care se poartă în Australia rurală. Termenul „Akubra” este uneori folosit pentru a se referi la orice pălărie de acest fel, totuși compania produce sau gamă largă de stiluri de pălării, inclusiv fedora, homburg, bowler, pork pie și trilby.

* Pălărie de castor (Beaver Hat) - este o pălărie făcută din blană de castor din pâslă. Au fost la modă în cea mai mare parte a Europei în perioada 1550-1850, deoarece materialul moale, dar rezistent, putea fi pieptănat cu ușurință pentru a face o varietate de forme de pălărie. Pălăriile mai mici făcute din castor erau uneori numite beaverkins.

* Bicornul (Bicorne) - Palarie cu două colțuri. Este o formă istorică de pălărie adoptată pe scară largă în anii 1790 ca element de uniformă de către ofițerii din Europa și din armata și marina americană. Cei mai mulți generali și ofițeri de stat major ai perioadei napoleoniene purtau bicorne.

* Biretta - Pălărie pătrățoasă cu 3 sau 4 multii sau vârfuri purtate de clerul Bisericii Catolice, dar și de unii clerici anglicani sau lutherani.

* Canotiera - Pălărie de pai plată și cu boruri plate, purtată înainte de marinari și utilizate în prezent la regatele din timpul verii sau la garden-party.

* Palarie Boonie - O pălărie boonie sau booney hat este o formă de pălărie cu boruri largi, folosită în mod obișnuit de forțele militare în climatul tropical cald.

Designul său este similar cu o pălărie de găleată, dar cu boruri mai rigide. Pălăria australiană are borurile mai subțiri.

* Seful Campiilor (Boss of the Plains) - O pălărie de greutate ușoară pentru toate anotimpurile proiectate în 1865 de John B. Stetson pentru cerințele Americii de Vest. A fost menit sa fie durabil, impermeabil si elegant.

* Palarie Galeata (Bucket Hat) - O pălărie tip găleată ale variantei includ pălăria de pescuit, pălăria de țară irlandeză și pălăria de sesiune. Este o pălărie cu borul îngust, înclinat în jos. În mod obișnuit, pălăria este confecționată din țesătură de bumbac rezistentă, cum ar fi denim sau pânză, sau lână grea, cum ar fi tweed, uneori cu ochiuri metalice plasate pe coroana pălăriei pentru aerisire.

* Palarie de Companie (Cuta Montana) - O pălărie de pâslă cu un bor larg sau o pălărie de paie, cu o coroană înaltă, 'ciupită' simetrică în patru colțuri.

* Palarie Capotain - Un capotain, capatain sau copotain este o pălărie cu coroană înaltă, cu boruri înguste, ușor conică, de obicei neagră, purtată de bărbați și femei din anii 1590 până la mijlocul secolului al XVII-lea în Anglia și nord-vestul. Europei . 

* Chupalla - Chupalla este o pălărie chiliană tradițională de călăreț, făcută din paie. Mulți oameni din zonele rurale din centrul Chile îl folosesc, de asemenea. În plus, este adesea folosit atunci când dansați cueca (un dans popular chilian) și în timpul rodeourilor chiliane .

* Palarie Clopot - O pălărie de doamnă în formă de clopot, care a fost populară în timpul anilor 20. Pălărie cloche purtată de vedetă de film mut Vilma Bánky, 1927.

* Cordobés - Pălărie tradițională cu bor și vârf plat originară din Cordoba, Spania, asociată cu Flamenco și popularizată de caractere fictive ca Zorro.

* Palarie Conica Asiatica - cunoscută în mod obișnuit ca pălărie asiatică de orez, sau doar pălărie de orez în special în SUA, pălărie coolie sau pălărie chinezească în Marea Britanie, pălărie orientală sau pălărie de fermier.

* Palarie de Cowboy Stetson - Pălăria de cowboy este o pălărie cu boruri înalte, cu boruri largi, cunoscută ca elementul vestimentar definitoriu al cowboy-ilor din America de Nord. Astăzi este purtat de mulți oameni, dar este în general asociat cu crescătorii de vite din sudul și vestul Statelor Unite, vestul Canadei și nordul Mexicului, cu interpretarea muzicii country și participarea la rodeo.

* Fedora - O fedora este o pălărie îndoită pe partea de sus și strâmtată în față și pe părțile laterale. Se crede că a fost inventată la mijlocul anilor 1910, dar termenul a fost utilizat cu 1891. Pălăria a apărut ca un accesoriu rezervat aristocraților la sfârșitul secolului 18. 

* Panama - O pălărie cunoscută și ca o pălărie ecuadoriană, o pălărie jipijapa sau o pălărie de paie toquilla, este o pălărie tradițională de paie cu boruri de origine ecuadoriană. În mod tradițional, pălăriile au fost făcute din frunzele împletite ale plantei Carludovica palmata, cunoscută local ca palmier toquilla sau palmier jipijapa 

* Palarie Sombrero - Sombrero în engleză se referă la un tip de pălărie cu boruri largi din Mexic, folosită pentru a se proteja de soare. Are, de obicei, o coroană ascuțită înaltă, o margine foarte lată (suficient de lată pentru a arunca o umbră peste capul, gâtul și umerii purtătorului) care este ușor răsturnată la margine și o panglică pentru ao tine pe loc.

* Joben - O pălărie înaltă, cu vârf plat, cilindrică purtată de bărbați în secolul 19 și mai devreme în secolul 20.

* Trilby - O pălărie bărbătească din pâslă moale cu o adâncă indentare a coroanei și cu un bor îngust de multe ori întors spre sus la spate.

* Tricorn - Pălărie moale, cu bor larg, prins în trei locuri de calotă, ceea ce îi dă o formă triunghiulară.

* Palarie Tiroleza - pălărie bavareză sau palarie alpin, este un tip de articole pentru acoperirea capului, care are originea în Tirol în Alpi. O pălărie tipică tiroleză avea inițială o coroană de vârf conică și era confecționată din pâslă verde cu marginea de aproximativ lățimea unei mâini.

* Deerstalker - O palarie din tweed calduroasa, cu boruri în față și în spate și clapete pentru urechi care pot fi legat între ele fie peste coroană, fie sub bărbie. Proiectat inițial pentru utilizare în timpul vânătorii în clima Scoției . Purtat de – și atât de strâns asociat cu personajul Sherlock Holmes .

* Casca de Custode (Custodian Helmet) - este numele modern aplicat căștii purtate predominant de ofițerii de poliție bărbați în Regatul Unit, în Anglia și Țara Galilor și în anumite alte locuri din lume. 

* Melon (Bowler Hat) - O pălărie din fetru dur cu o coroană rotunjită creată în 1850 de Lock's of St James's, pălărieri lui Thomas Coke (al doilea conte de Leicester), pentru servitorii săi. Mai este cunoscut sub numele de Derby în Statele Unite.

* Piele de Urs (Bearskin) - O piele de urs este o șapcă înaltă de blană, purtată de obicei ca parte a unei uniforme militare de ceremonie. În mod tradițional, pielea de urs a fost accesoriul pentru capul grenadiilor și rămâne în uz de regimente de grenadieri și de gardă din diferite armate.

Văzută frecvent la Palatul Buckingham din Londra, Anglia. Uneori, identificat eronat ca un busby.

* Palarie Pillbox - O pălărie mică cu părțile drepte, drepte, o coroană plată și fără bor. Actrița Doris Day purta o pălărie Pillbox în 1960). 


Producători celebri de pălării 

Unul dintre cei mai faimoși pălărieri londonezi este James Lock & Co.din St James's Street. Magazinul este cel mai vechi magazin de pălării din lume. Un alt a fost Sharp & Davis de la 6 Fish Street Hill. La sfârșitul secolului al XX-lea, muzeele l-au creditat pe David Shilling, din Londra, cu reinventarea pălăriilor în lume. Creatorii de pălării belgieni de mare sunt Elvis Pompilio și Fabienne Delvigne (mandatul regal de deținător de numere), ale căror pălării sunt purtate de membrii regali europeni. Philip Treacy OBE este o modista irlandez ale pălării au fost comandate de designeri de top și purtate la nunți regale.În America de Nord, binecunoscutul producător de pălării de cowboy Stetson a fabricat accesorii pentru Poliția Regală Canadiană Montată și Texas Rangers. John Cavanagh a fost unul dintre cei mai importanți pălărieri americani. Producătorul italian de pălării Borsalino a acoperit capetele vedetelor de la Hollywood și ale celor bogați și faimoși din lume.


#ziuainternationalaapalariei #palarie #ralitza #ralitzabrand #creatordepatalii #ralitzatailoring #atelierdecreatie #palariipersonalizate #sepciprrsonalizate #lucratelacomanda #lucratemanual

Add Comment