Menu
 

Istoria Tweed-ului

Istoria Tweed-ului

Tweed- ul, pânza care nu moare niciodată!

O țesătură cu o istorie bogată și variată, care este și în prezent un material extrem de valoros şi foarte apreciat.

Originar din Scoția secolului al XVIII - lea, s-a născut ca o pânză practică la sate, pentru lucrări în aer liber, precum agricultura.
Pentru ca este o lână dură, aspră, făcută pentru a face față condițiilor climatice severe, timp de secole robustețea și rezistența la vânt ale acestui material, au protejat bărbații și femeile care lucrau în mediul rural din Marea Britanie.

Locuitorii insulelor din Scoția, dar si din multe părți ale țării, au fabricat pânză în totalitate manual pentru uz personal și local, cu mult înainte ca revoluția industrială să ajungă în Scoția.
Pe la sfârșitul anilor 1700, o mare parte din sate aveau țesătorii. Era o industrie foarte importantă pentru insulari care își livrau produsele în Scoția și in afara Scoţiei. Aceste țesături au fost apreciate nu numai pentru textura lor robustă, groasă, dar și pentru combinația de culori tipic pământești.
De-a lungul perioadei mid-victoriană, tweed-ul era popular pentru îmbrăcămintea de la țară, datorită caldurii materialului, respirației şi modelelor culturale.

Numele inițial al stofei tweed, în variantă scoțiană, a fost twill sau tweel. A primit acest nume din cauza unor interpretări greșite.
La inceputul sec. al XVIII - lea, un vânzător de țesături din Londra, a citit greşit scrisoarea unui colaborator din Scoția, Dangerfield's Mill şi, crezând că denumirea stofei este aceeași cu a răului Tweed, a prezentat-o în același mod clientelei. Astfel, această pânză a luat numele de tweed şi de atunci numele a rămas neschimbat.
Raul Tweed curge spre est în întreaga regiune de frontieră dintre Scoția și nordul Angliei.

Tweed-ul a fost purtat deopotrivă de familiile aristocratice și proprietarii de moșii, acesta era comandat cu imprimeuri diferite, ca semn distinctiv.
Așa a luat naștere astfel cele două mari categorii de tweed:
Ecosez-ul scoțian CLAN TARTAN și tweed-ul specific fiecărei moșii, ESTATE TWEED.
Prima categorie, avea drept principal scop diferențierea membrilor unei familii, indiferent de locul în care trăiau, în timp ce a doua categorie se concentra pe caracterul funcțional al imprimeului.
În definitiv, tweed-ul era menit să ofere camuflaj în timpul vânătorii, prin urmare, culorile specifice acestei țesături sunt inspirate din arămiul, verdele, maro-ul, gri-ul pesajului rural scoțian.

În anii 1860, costumele din tweed au devenit la modă pentru bărbații cosmopoliţi.
Asociat cu imaginea profesorilor din colegiile britanice, sau a vechilor moșieri, tweed-ul are o istorie frumoasă, masculină prin excelență, care îi conferă astăzi un statut special în garderoba unui gentleman.

Dar, cea mai iconică îmbrăcăminte din tweed din toate timpurile, a fost vestimentația elegantă feminina din tweed Linton din Carlisle, pe care Coco Chanel la introdus pentru prima dată în colecțiile sale.
In 1925, Chanel propunea ideea originală a unui costum de damă din tweed, în prezentarea de modă intimă ținută în salonul din Rue de Cambon, de la Paris.
Legenda spune că designerul a introdus în colecțiile sale celebrul material tweed, inspirată fiind din articolele de îmbrăcămintre pentru bărbaţi, mai precis, articolele de îmbrăcăminte ale iubitului ei, ducele de Westminster.
După ce a împrumutat de câteva ori hainele acestuia, designerul a realizat cât de confortabil şi suplu este materialul din care sunt făcute, și că are o calitate sofisticată care s-ar încadra perfect în creaţiile sale.
De atunci, tweed -ul a apărut în fiecare colecție Chanel, devenind un fel de piatră de temelie, o semnătură iconică a brandului.
Decenii mai târziu, acest clasic atemporal rămâne unul dintre cele mai dorite articole vestimentare pentru femei, la nivel mondial.

Hainele și accesoriile din Tweed sunt o investiție minunată pentru sezonul toamnă - iarnă - primăvară, mai ales că materialul este deosebit de călduros și rezistent. Încă din anii 1830, culorile calde şi pământeşti sunt purtate la nenumarate activitaţi în aer liber, inclusiv mersul pe munte, alpinism, mersul cu bicicleta și chiar tenis.

Tweed-ul se regăsește într-o mare varietate de modele şi culori. Câteva dintre ele sunt:
Plain Tweed, Overcheck Tweed, Plain Herringbone Tweed, Estate Tweed, Barleycorn Tweed, Striped Tweed, Houndstooth Tweed/ Dogtooth Tweed, Checked Tweed, Tartan, Tweed - Ecosez, Plaid Tweed, Prince of Walles, Diagonal Tweed, Donegal, Tweed Harris etc.

Unul dintre cei mai cunoscuți producători de Tweed, atunci și acum, este Harris Tweed.
https://m.youtube.com/watch?v=x7nbLe9CGNc&feature=youtu.beAdd Comment