Menu
 

Istoria tweed-ului

Istoria tweed-ului

Tweed-ul este originar din Scoția secolului al XVIII - lea. 

Sa născut ca o pânză practică la țară, pentru lucrări în aer liber, precum agricultura. Timp de secole, robustețea și rezistența la vânt ale acestui material au protejat bărbații și femeile care lucrau in mediul rural din Marea Britanie. 

Locuitorii insulelor din Scoția, dar si din multe părți ale țării, au fabricat pânză, în totalitate manual, pentru uz personal și local, cu mult înainte ca revoluția industrială să ajungă în Scoția.

Pe la sfârșitul anilor 1700, o mare parte din sate aveau țesătorii. Era o industrie foarte importantă pentru insulari, care își livrau produsele în Scoția și in afara Scotiei. Aceste țesături au fost apreciate nu numai pentru textura lor robustă, groasă, dar și pentru combinația de culori tipic pământești.

De-a lungul perioadei mid-victoriană, tweed-ul era popular pentru îmbrăcămintea de la țară, datorită caldurii materialului, respirației si  modelelor culturale.

Numele inițial al stofei tweed, în variantă scoțiană a fost twill sau tweel. A primit acest nume din cauza unor interpretări greșite. La inceputul sec. al XVIII - lea, un vânzător de țesături din Londra, a citit gresit scrisoarea unui colaborator din Scoția, Dangerfield's Mill, si crezând că denumirea stofei este aceeași cu a răului Tweed, a prezentat-o in același mod clientelei. Astfel, această pânză a luat numele de tweed si de atunci numele a ramas neschimbat.

Raul Tweed curge spre est, pe întreaga regiune de frontieră dintre Scoția și nordul Angliei.

Tweed-ul se găsește într-o mare varietate de modele care influentează aspectul si durabilitatea tesaturii. Câteva dintre ele sunt: Plain Tweed, Overcheck Tweed, Plain Herringbone Tweed, Estate Tweed, Barleycorn Tweed, Striped Tweed, Houndstooth Tweed/ Dogtooth Tweed, Checked Tweed, Tartan Tweed - Ecosez, Plaid Tweed, Prince of Walles, Diagonal Tweed, Donegal, Tweed Harris etc.

Tweed-ul, a fost purtat deopotrivă de familiile aristocratice și proprietarii de moșii, acesta era comandat cu imprimeuri diferite, ca semn distinctiv. Așa a luat naștere astfel, cele două mari categorii de tweed:

Ecosez-ul scoțian CLAN TARTAN și tweed-ul specific fiecărei moșii ESTATE TWEED.

Prima categorie avea drept principal scop,  diferențierea membrilor unei familii, indiferent de locul în care trăiau, în timp ce a doua categorie se concentra pe caracterul funcțional al imprimeului. În definitiv, tweed-ul era menit să ofere camuflaj în timpul vânătorii, prin urmare, culorile specifice acestei țesături sunt inspirate din arămiul, verdele, maro-ul, gri-ul pesajului rural scoțian.

Se spune că primul Estate Tweed s-a născut în jurul anului 1835 când generalul Balfour din Balbirnie a închiriat moșia Glenfeshie. Exista o tradiție din Highland, ca șefii să ofere subalternilor lor, haine în tartanul clanului. 

Chiar și boerii s-au îmbrăcat în tweed pentru lupta lor de rezistență împotriva Imperiului Britanic.

Exemplul lor aristocratic s-a răspândit în clasele de mijloc ale secolului al XIX-lea, care încă din anii 1830 au început să urmeze această tendință, adoptând tweed-uri calde și pământești pentru nenumărate activități în aer liber, inclusiv mersul pe munte și alpinism, mersul cu bicicleta și chiar tenis.

Unul dintre cei mai cunoscuți jucători de golf din istorie, Old Tom Morris, a purtat doar tweed. Acest stil a devenit omniprezent în tinuta sa de golf până în anii 1930.

Dacă tweed-ul este o parte a patrimoniului cultural britanic, atunci Harris Tweed este simbolul său. 

„Clò-Mòr”, numit mai târziu „Harris Tweed”, a fost una dintre țesăturile fabricate manual, de către insulari, din lână proprie, în casele lor din Insulele Hebrides.

Falezele Clo Mor, sunt cele mai înalte faleze de pe continentul britanic. 

Unul dintre cei mai cunoscuți producători de tweed, atunci ca și acum, este Harris Tweed. 

În 1846, an de foamete pentru locuitorii din Scoția, contesa de Dunmore, Catherine Murray, a văzut în țesătoria locală, posibilitatea unei creșteri economice. A impulsionat atelierul să producă mai mult în timp ce ea însăși promova țesătura înspicată printre prietenii aristocrați pasionați de vânătoare. Mai târziu, pentru a proteja materialul de imitații „Harris Tweed Certification Trade Mark“ devenea primul patent de acest gen din insule, un act care atesta că adevăratul Harris Tweed, singurul care are dreptul de a purta acest nume, provine exclusiv din insulele de vest ale Scoției.

Marca Harris Tweed Orb, creată în 1909, este cea mai veche certificare tehnica britanică de acest fel, reglementată de Autoritatea Harris Tweed.

Umedele și cețoasele peisaje rurale scoțiene, britanice și irlandeze, dar și apetența bărbaților pentru noile activități în aer liber: vânătoarea, echitația și golful, au condus, pe parcursul secolului al XIX-lea, la creșterea popularității acestei țesături aspre, rigide, dar rezistentă la ploaie și vânt. 

În anii 1860, costumele tweed au devenit la modă pentru bărbații cosmopoliti.

Asociat cu imaginea profesorilor din colegiile britanice, sau a vechilor moșieri, tweed-ul are o istorie frumoasă, masculină prin excelență, care îi conferă astăzi un statut special în garderoba unui  gentleman.

Dar cea mai iconică îmbrăcăminte din tweed, din toate timpurile, a fost vestimentația elegantă feminina, din tweed Linton din Carlisle, pe care Coco Chanel la introdus pentru prima dată în colecțiile sale.

In 1925, Chanel propunea ideea originală a unui costum de damă din tweed, în prezentarea de modă intimă ținută în salonul din Rue de Cambon, Paris. 

Decenii mai târziu, acest clasic atemporal rămâne unul dintre cele mai dorite articole vestimentare pentru femei la nivel mondial. 

Legenda spune că designerul a introdus în colecțiile sale celebrul material tweed, inspirată fiind din articolele de îmbrăcămintre pentru bărbaţi, mai precis, articolele de îmbrăcăminte ale iubitului ei, ducele de Westminster. 

După ce a împrumutat de câteva ori hainele acestuia, designerul a realizat cât de confortabil şi suplu este materialul din care sunt făcute, și că are o calitate sofisticată care s-ar încadra perfect în creaţiile sale.

De atunci, tweed -ul a apărut în fiecare colecție Chanel, devenind un fel de piatră de temelie, o semnătură iconică a brandului.

În prezent, popularitatea tweed-ului este recunoscută pe bună dreptate prin faptul că este ecologic. Este un material 100% natural, de obicei țesut într-un ecosistem local, cu puține deșeuri. Insă, la fel de important este faptul că o îmbrăcăminte de tweed de calitate, are o durată de viață de zeci de ani, destul de probabil chiar să fie transmisă de-a lungul generațiilor. 

Tweed-ul a fost purtat de renumiți actori în filmele:

Sherlock Holmes, James Bond, profesorul Henry Jones din Indiana Jones.

Recent in regăsim în filmul Peaky Blinders.